Termékek

Múzeum-technológia

Múzeum-
techno-
lógia

A múzeumtechnológia foglal magába mindent, amit egy múzeumban megtalálunk, így a posztamenseken és vitrineken túl a különféle nyomtatott felületeket, információs táblákat, szemléltető eszközöket is.

Cégünk vállalja a múzeumi terek komplett megtervezését és kivitelezését és már meglévő tárlatokba illeszkedő új részegységek elkészítését is. Múzeumok számára készítettünk már komplett információs pultokat vagy oszlopvilágítást is és interaktív játékok, valamint különböző szemléltető eszközök installálásában is van gyakorlatunk.

Egy kiállítótér legfontosabb elemei a műtárgyak után azok a felületek, ahol ezeket bemutatjuk a közönségnek. Tároló rendszereinket minden esetben a leendő kiállítás arculatához illeszkedve a tér sajátosságait maximálisan figyelembe véve az épület szerkezetét tiszteletben tartva tervezzük meg és készítjük el. Nagy rutinunk van abban, hogy hogyan dolgozzunk együtt egy kiállítás kurátorával és a meglévő múzeumi stábbal.

A rendszerek tervezése során komolyan odafigyelünk a praktikus szempontokra, könnyű, egyszerűen szerelhető és kezelhető tárolókat készítünk. Ezek formájának kialakítása során rugalmasan tudunk alkalmazkodni a különleges kérésekhez is. Speciális anyaghasználatú, a megszokott, szögletes hasáb alakú formától radikálisan különböző formájú tárolókat és vitrineket is meg tudunk valósítani, amelyek a legambiciózusabb kurátori, látványtervezői vízióba is tökéletesen illeszkednek. Szekrényeink, polcrendszereink és vitrinjeink kialakítása és anyaghasználata összhangban áll a legkorszerűbb biztonságtechnikai és műtárgyvédelmi sztenderdekkel. A biztonsági üveg, az UV védelem, a speciális LED világítás, az integrált mérő és riasztóberendezések beépítése és sok más opció adott hozzá, hogy a kiállított tárgyak maximális biztonságban legyenek, és teljes pompájukban csodálhassák meg őket a látogatók.

A kiállítóteret tagoló felületek, falrendszerek, posztamensek, információs pultok és boxok adják meg azt a vázat, amire minden más épül. Ezek határozzák meg a terek elrendezését és ezek vezetik végig a látogatót azon a logikai íven, amit a kiállítás szervezői eredetileg megálmodtak. Nem mindegy tehát, hogy ezt a vázat hogyan tervezzük meg és építjük fel.

Egy múzeumi környezetben ezeknek az elemeknek egyszerre kell ötvözniük a dekoratív megjelenést, a tartós anyagokat, a praktikumot, a biztonságot és a könnyű mozgathatóságot. A nyitva tartás alatt a kiállítási víziót kell szolgálniuk, de a kulisszák mögött, mikor a látogatók már elhagyták a kiállítóteret, az intézmény munkatársainak is könnyen kell tudniuk dolgozni velük. Nem lehet problémás az átrendezésük, átépítésük, elbontásuk sem. Mi úgy hozzuk létre ezeket az elemeket, hogy megfeleljenek ezeknek a szempontoknak és megkönnyítsék az életét azoknak, akik majd nap, mint nap dolgozni fognak velük.

Egy jó tárlat mit sem ér, ha a világítás nem megfelelő. Aki műtárgyakkal dolgozik, az pontosan tudja, hogy a megfelelő világítórendszerek megtervezése és kiépítése maga is művészet. Nem elég láthatóvá tenni a kiállítási darabokat, a megvilágításnak műtárgyvédelmi szempontból is kifogástalannak kell lennie, ráadásul a fények azok az eszközök, amikkel a látogatót észrevétlenül lehet végigvezetni a kiállításon. Egy jó látványtervező nem bízza a véletlenre, hogy mit és hogyan helyez reflektorfénybe, hol és hogyan hagy dolgokat sejtelmes homályban és hová teszi a hangsúlyokat. Nem könnyű olyan kivitelezőt találni, aki érti és megérti ezeket a szempontokat, de nekünk megvan a technikai hátterünk és a tapasztalatunk is a zökkenőmentes közös munkához.

A kiállított műtárgyak pusztán a szépségükkel is képesek lehetnek megfogni az érdeklődőket, de a hozzájuk kötődő kontextus teszi igazán érdekessé őket. Időről időre megkeresnek minket azzal, hogy tervezzük meg és készítsük el azokat az információs táblákat, képaláírásokat, egész falat betöltő szöveges felületeket, amik ezt a kontextust, a kiállítási tárgyak hátterét és történetét bemutatják.

Egy tárlat információs rendszerei esetében legtöbbször karton, habkarton táblákat, és nyomtatott felületeket alkalmazunk, de semmi akadálya, hogy ennél látványosabb, komplexebb információhordozókat készítsünk. Designos fa vagy prémium fém képaláírások, vágott, vagy domború betűk, Braille-írás, gravírozott, vagy az élvilágítós plexifelületek mind megtalálhatóak a repertoárunkban, ahogy az egyedi, vagy digitális megoldások is keresett termékeink.

Akár az információs rendszerek kiegészítője, akár önálló játék vagy látványosság, de a különböző interaktív eszközök, digitális infótáblák, beépített képernyők és más multimédiás eszközök mind egyre nagyobb teret kapnak a múzeumtechnológiában.

A reklámcélú digital signage rendszerek kiépítése és az egyedi hardver- és szoftvertervezői hátterünk mellett ezek megtervezése és kialakítása sem jelent problémát a számunkra. Folyamatosan figyeljük a legmodernebb trendeket és mindig a legkorszerűbb technológiákat használjuk. Ennek köszönhetően akár 3D technológiával, vagy szenzoros érzékelők segítségével interaktívvá tett játékok készítése sem okoz nehézséget, a ma már alapvetésnek számító érintőképernyős infópultok installálása pedig egyenesen gyerekjáték.

A makettek, modellek az oktatási célú szemléltetést szolgálják és a digitális megoldásokkal szemben anyagi valóságuk, kézzelfogható mivoltuk teszi őket még mindig különlegessé. A megrendelői igények, ahogy a bemutatásra váró témák is rendkívül változatosak lehetnek. Nem ritka, hogy a modellt valamilyen mozgó alkatrésszel vagy beépített elektronikával is el kell látnunk. Itt is sarkalatos pont a gondos anyagválasztás, valamint a jól kommunikáló megjelenés. A maketteknél ráadásul elengedhetetlen a lehető legaprólékosabb megvalósítás, de nálunk ez alapvetésnek számít.

Ezek általában olyan taneszközök, amikkel működés közben lehet bemutatni egy adott dolgot, amivel például egy diák, vagy akár egy idősebb, de a terület szempontjából laikusnak számító személy még nem találkozott.

Ezekre lehetnek jó példák az olyan orvostechnikai szemléltetőrendszerek, amikkel például egy műtétet lehet szimulálni, de az egyszerűbb fajták is sűrűn előfordulnak, amikkel egy-egy gép működését, vagy például középiskolai tételeket lehet szimulálni.

A szemléltető eszközök tehát sokban hasonlítanak a makettekhez és modellekhez, de gyakran stilizáltak, és minden estben a működésükre helyeződik a fő hangsúly és sok esetben megfoghatóak, interaktívak. Mind funkcióban mind pedig kivitelezésben nagyon különbözőek lehetnek tehát, de mi is rugalmasak vagyunk az igényeket illetően.

Egy kiállítótér legfontosabb elemei a műtárgyak után azok a felületek, ahol ezeket bemutatjuk a közönségnek. Tároló rendszereinket minden esetben a leendő kiállítás arculatához illeszkedve a tér sajátosságait maximálisan figyelembe véve az épület szerkezetét tiszteletben tartva tervezzük meg és készítjük el. Nagy rutinunk van abban, hogy hogyan dolgozzunk együtt egy kiállítás kurátorával és a meglévő múzeumi stábbal. A rendszerek tervezése során komolyan odafigyelünk a praktikus szempontokra, könnyű, egyszerűen szerelhető és kezelhető tárolókat készítünk. Ezek formájának kialakítása során rugalmasan tudunk alkalmazkodni a különleges kérésekhez is. Speciális anyaghasználatú, a megszokott, szögletes hasáb alakú formától radikálisan különböző formájú tárolókat és vitrineket is meg tudunk valósítani, amelyek a legambiciózusabb kurátori, látványtervezői vízióba is tökéletesen illeszkednek. Szekrényeink, polcrendszereink és vitrinjeink kialakítása és anyaghasználata összhangban áll a legkorszerűbb biztonságtechnikai és műtárgyvédelmi sztenderdekkel. A biztonsági üveg, az UV védelem, a speciális LED világítás, az integrált mérő és riasztóberendezések beépítése és sok más opció adott hozzá, hogy a kiállított tárgyak maximális biztonságban legyenek, és teljes pompájukban csodálhassák meg őket a látogatók.
A kiállítóteret tagoló felületek, falrendszerek, posztamensek, információs pultok és boxok adják meg azt a vázat, amire minden más épül. Ezek határozzák meg a terek elrendezését és ezek vezetik végig a látogatót azon a logikai íven, amit a kiállítás szervezői eredetileg megálmodtak. Nem mindegy tehát, hogy ezt a vázat hogyan tervezzük meg és építjük fel. Egy múzeumi környezetben ezeknek az elemeknek egyszerre kell ötvözniük a dekoratív megjelenést, a tartós anyagokat, a praktikumot, a biztonságot és a könnyű mozgathatóságot. A nyitva tartás alatt a kiállítási víziót kell szolgálniuk, de a kulisszák mögött, mikor a látogatók már elhagyták a kiállítóteret, az intézmény munkatársainak is könnyen kell tudniuk dolgozni velük. Nem lehet problémás az átrendezésük, átépítésük, elbontásuk sem. Mi úgy hozzuk létre ezeket az elemeket, hogy megfeleljenek ezeknek a szempontoknak és megkönnyítsék az életét azoknak, akik majd nap, mint nap dolgozni fognak velük.
Egy jó tárlat mit sem ér, ha a világítás nem megfelelő. Aki műtárgyakkal dolgozik, az pontosan tudja, hogy a megfelelő világítórendszerek megtervezése és kiépítése maga is művészet. Nem elég láthatóvá tenni a kiállítási darabokat, a megvilágításnak műtárgyvédelmi szempontból is kifogástalannak kell lennie, ráadásul a fények azok az eszközök, amikkel a látogatót észrevétlenül lehet végigvezetni a kiállításon. Egy jó látványtervező nem bízza a véletlenre, hogy mit és hogyan helyez reflektorfénybe, hol és hogyan hagy dolgokat sejtelmes homályban és hová teszi a hangsúlyokat. Nem könnyű olyan kivitelezőt találni, aki érti és megérti ezeket a szempontokat, de nekünk megvan a technikai hátterünk és a tapasztalatunk is a zökkenőmentes közös munkához.

A kiállított műtárgyak pusztán a szépségükkel is képesek lehetnek megfogni az érdeklődőket, de a hozzájuk kötődő kontextus teszi igazán érdekessé őket. Időről időre megkeresnek minket azzal, hogy tervezzük meg és készítsük el azokat az információs táblákat, képaláírásokat, egész falat betöltő szöveges felületeket, amik ezt a kontextust, a kiállítási tárgyak hátterét és történetét bemutatják.

Egy tárlat információs rendszerei esetében legtöbbször karton, habkarton táblákat, és nyomtatott felületeket alkalmazunk, de semmi akadálya, hogy ennél látványosabb, komplexebb információhordozókat készítsünk. Designos fa vagy prémium fém képaláírások, vágott, vagy domború betűk, Braille-írás, gravírozott, vagy az élvilágítós plexifelületek mind megtalálhatóak a repertoárunkban, ahogy az egyedi, vagy digitális megoldások is keresett termékeink.

Akár az információs rendszerek kiegészítője, akár önálló játék vagy látványosság, de a különböző interaktív eszközök, digitális infótáblák, beépített képernyők és más multimédiás eszközök mind egyre nagyobb teret kapnak a múzeumtechnológiában. A reklámcélú digital signage rendszerek kiépítése és az egyedi hardver- és szoftvertervezői hátterünk mellett ezek megtervezése és kialakítása sem jelent problémát a számunkra. Folyamatosan figyeljük a legmodernebb trendeket és mindig a legkorszerűbb technológiákat használjuk. Ennek köszönhetően akár 3D technológiával, vagy szenzoros érzékelők segítségével interaktívvá tett játékok készítése sem okoz nehézséget, a ma már alapvetésnek számító érintőképernyős infópultok installálása pedig egyenesen gyerekjáték.

A makettek, modellek az oktatási célú szemléltetést szolgálják és a digitális megoldásokkal szemben anyagi valóságuk, kézzelfogható mivoltuk teszi őket még mindig különlegessé. A megrendelői igények, ahogy a bemutatásra váró témák is rendkívül változatosak lehetnek. Nem ritka, hogy a modellt valamilyen mozgó alkatrésszel vagy beépített elektronikával is el kell látnunk. Itt is sarkalatos pont a gondos anyagválasztás, valamint a jól kommunikáló megjelenés. A maketteknél ráadásul elengedhetetlen a lehető legaprólékosabb megvalósítás, de nálunk ez alapvetésnek számít.

Ezek általában olyan taneszközök, amikkel működés közben lehet bemutatni egy adott dolgot, amivel például egy diák, vagy akár egy idősebb, de a terület szempontjából laikusnak számító személy még nem találkozott.

Ezekre lehetnek jó példák az olyan orvostechnikai szemléltetőrendszerek, amikkel például egy műtétet lehet szimulálni, de az egyszerűbb fajták is sűrűn előfordulnak, amikkel egy-egy gép működését, vagy például középiskolai tételeket lehet szimulálni.

A szemléltető eszközök tehát sokban hasonlítanak a makettekhez és modellekhez, de gyakran stilizáltak, és minden estben a működésükre helyeződik a fő hangsúly és sok esetben megfoghatóak, interaktívak. Mind funkcióban mind pedig kivitelezésben nagyon különbözőek lehetnek tehát, de mi is rugalmasak vagyunk az igényeket illetően.

Előnyeink

Tökéletességre
törekszünk

A legjobb alapanyagokból, a legkorszerűbb technológiákat felhasználva dolgozunk. Ez garantálja a költséghatékony és gyors munkát és az első osztályú minőséget. Ha pedig mindez nem elég, saját fejlesztéseinkkel adjuk hozzá a projektekhez azt a pluszt, ami különlegessé tesz minket. Számos díjnyertes munkánk és a legnagyobb világmárkákat tömörítő partnereink elégedettsége is bizonyítja, hogy jó úton járunk.

Vélemények

Rólunk mondták

A Megaplex Kft-vel a kapcsolatunk 10 évre nyúlik vissza és ez alatt az idő alatt mindenben számíthattunk rájuk. Az egyik legmegbízhatóbb partnerünk.
Gyuros István,
Woldem kft.
Öröm volt együtt dolgozni velük az új Google irodán. Kreatív, vidám csapat és piszok gyorsak. Nem gondoltam volna, hogy ezt meg lehet csinálni egy hosszú hétvége alatt!
Ördögh László,
Graphasel
Ez egy elég speciális terület, kevesen értenek hozzá, de ők tényleg profik. Biztos vagyok benne, hogy a látogatóknak is tetszeni fog majd a végeredmény.
Jerger Krisztina,
Művészettörténész
Előnyeink

Tökéletességre
törekszünk

A legjobb alapanyagokból, a legkorszerűbb technológiákat felhasználva dolgozunk. Ez garantálja a költséghatékony és gyors munkát és az első osztályú minőséget. Ha pedig mindez nem elég, saját fejlesztéseinkkel adjuk hozzá a projektekhez azt a pluszt, ami különlegessé tesz minket. Számos díjnyertes munkánk és a legnagyobb világmárkákat tömörítő partnereink elégedettsége is bizonyítja, hogy jó úton járunk.

Vélemények

Rólunk
mondták

A Megaplex Kft-vel a kapcsolatunk 10 évre nyúlik vissza és ez alatt az idő alatt mindenben számíthattunk rájuk. Az egyik legmegbízhatóbb partnerünk.
Gyuros István,
Woldem kft.
Öröm volt együtt dolgozni velük az új Google irodán. Kreatív, vidám csapat és piszok gyorsak. Nem gondoltam volna, hogy ezt meg lehet csinálni egy hosszú hétvége alatt!
Ördögh László,
Graphasel
Ez egy elég speciális terület, kevesen értenek hozzá, de ők tényleg profik. Biztos vagyok benne, hogy a látogatóknak is tetszeni fog majd a végeredmény.
Jerger Krisztina,
Művészettörténész
Fordulj hozzánk bizalommal

Elérhetőségek

Cím: 1238 Budapest, Oázis utca 3.
Telefon: +36 1 950 4735
E-mail: info@plexi.hu